Det började den andra oktober

om det svåra - stort som smått

30 maj 2006

Ebba är inget geni

Nej, Ebba von Sydow har inte i mina ögon uppnått genistatus när hon försvarar sin boks nymornade moralism med att berätta vad som funkar. Trashig, blonderad och supersizad funkar inte. Måttlighet vad gäller alkoholintag och sexutsvävningar funkar. 50-talets hemmafru känns inte alls långt borta.

Suck, kvinnlig frigörelse känns avlägsen.

Att "det funkar" Ebba, beror på att du förespråkar en stil och ett sätt som inte utmanar de rådande normerna som trycker ner kvinnor i de vanliga rollerna hora eller madonna. Du spelar på motståndarnas planhalva och slår inte alls ett slag för tjejerna som du påstår att du vill göra. Dina råd begränsar tjejer. Jag tror att de flesta svenska tjejer och kvinnor vill ha fler valmöjligheter, inte tvingas välja hora eller madonnarollen. Vi vill ha frihet att kunna mixa och matcha som man vill; nätstrumpbyxor och en akademisk examen, sex första dejten och chaneldräkt, bröstförstoring och styrelseproffs.

Vi vill kunna bete oss slampigt och se slampiga ut och ändå vara lika säkra från sexualbrottsligar som skylda, måttfulla kvinnor (enligt Ebba) är.

Lika lite som vi vill bli tvingade att gå självförsvarskurser, aldrig gå ensamma och bära sedesamma kläder för att värja oss från våldtäktsmän så vill vi få reda på vad som "funkar" (dvs inte utmanar patriarkatet) i stil och uppträdande.

3 Kommentarer:

5:24 em, Blogger Cliff Hanger skrev...

Här är en bra recension av Ebbas bok:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=530984

 
7:00 em, Blogger Thinkerbell skrev...

haha, totalsågning kallar man det visst.

"som en Barbiepysselbok för vuxna flickor"

 
8:41 em, Anonymous Anonym skrev...

ebba är inget geni, nej. vi är tillbaka på ruta ett där det är tjejer som måste vara rädda om sig själva, eftersom ingen annan är det. tjejer ska ta det lugnt när de festar, även om det inte händer ofta att en full tjej får för sig att våldta en kille som är ensam i parken påvägen hem. förresten, blogga mer, jag är borta en vecka och ser fram emot mycket att läsa när jag kommer hem./fanny

 

Skicka en kommentar

<< Till början