Det började den andra oktober

om det svåra - stort som smått

22 maj 2006

Vad är det med (vissa) män och deras sport?

Äventyrare - Tomas Olsson
Man får skylla sig själv om man med flit riskerar sitt liv i sitt sportutövande, man ska inte har någon särskild rättighet att bli nerplockad och hämtad med helikopter bara för att man utför något som uppfattas som "ädelt" eller hyllas som en "hjälte". Det är inte så att man måste åka skidor ner för nordsidan på Mount Everest där jetvindarna blåst underlaget till blå is. "Äventyrarna" utför inget ädelt (dessutom är de inte ensamma och de bär inte all sin egen packning) och är inte några hjältar. De förbereder sig i tre år, har allsköns utrustning och får BETALT av någon annan. Ädelt vore det att hjälpa något av alla de barn (t.ex i områdena runt Himalaya) som far illa, utnyttjas och till och med dör på grund av fattigdom och förtryck.

Hockey VM
Igår var det viktigt, mycket viktigt för Sverige var i final i hockey VM. Dagen innan var det också viktigt, för då var Sverige i semifinal. Hade finalerna sänts på arbets- eller skoltid hade vi säkert fått ledigt. De som inte kunnat se hade fått SMSrapporter efter varje mål och utvisning. I SVT finns ett program som är nästintill orubbligt återkommande - varje dag klockan 18.00 är det Bolibompa. Enda gången det görs undantag är när vissa sportevenemang sänds - då flyttas barnprogrammen. Vad ger det för signaler? Jo, inget får komma i vägen för sporten.

En annan sak jag funderar över är den här kopplingen mellan vissa sporter och öldrickande. Varför är det ok att dricka öl bara för det är sport på TV'n? Tänk om jag satt hemma en vanlig vardagskväll och ölade till Sex & the city - utan egentligen anledning. Visst skulle det gå, men inte med samma självklarhet som män dricker bira framför tipsextra (eller f'låt tipslördag).

Fotboll i Tyskland
120 000 kvinnor förs årligen in i EU från andra delar av världen för sexuellt utnyttjande. Människor säljs, transporteras och konsumeras av människohandlare, sexturister, porrproducenter och "vanliga män". Oftast är det unga kvinnor och barn från fattiga miljöer som lockas med löften om ett bättre liv medan andra förs hit under tvång. Kriminella nätverk rekryterar och smugglar och på plats blir många av med id-handlingar och pengar. Många drogas och torteras för att brytas ned såväl psykiskt som fysiskt och tvingas sälja sina kroppar om och om igen.

Hur kan det vara viktigare att stå upp för rätten att se män springa efter en boll än att se till att fotbollförbundet säger NEJ till sexslavhandeln med kvinnor och barn? Fotbollsstjärnorna skulle bli riktiga ädla hjältar med en tröja där det stod STOP.

10 Kommentarer:

2:11 fm, Blogger Cliff Hanger skrev...

Varför är det inte okej att dricka öl när man kollar på sport? Är man inte fri att göra vad man vill? Klart att du ska dricka till Sex and the city om du känner för det!

Men visst kan man fundera över varför det blivit en sådan koppling mellan sporttittande och öldrickande. Jag tror att det hänger ihop med att sporttittande ofta är en social stund. Och när vi ska vara sociala i vår kultur sker detta ofta med alkohol som ackompanjemang. Detta kan man tycka vad man vill om, men jag tycker att man själv ska få bestämma om det är okej för en själv att dricka öl samband med att titta på sport.

 
8:36 em, Blogger Thinkerbell skrev...

självklart ska man få dricka öl när man vill. men visst är det en ganska konstig koppling. hur "sportigt" är det att dricka öl liksom? Men du har helt rätt när det gäller det sociala, det är kanske där kopplingen finns snarare än i sporten.

 
9:15 em, Anonymous Anonym skrev...

Jag brukade alltid knäcka en bira till Lost, innan jag lessnade på den. Å andra sidan tittar jag knappt på sport. Jo, thaiboxning, men det är inte så ölmässigt.

 
3:54 em, Anonymous Anonym skrev...

Vad är det med (vissa) kvinnor och deras intresse för att shoppa? :-)

Vem tycker det är ädelt att åka ner för Mount Everest på skidor? Att någon är "äventyrare" och får en kick av att göra extrema saker är en helt annan sak. Jag tycker det borde krävas en deposition som täcker räddningskostnaderna innan man försöker sig på nåt galet.

Är det så farligt att Bolibompa flyttas ibland? Får Bolibompa flyttas om det behövs en extra nyhetssändning eller om Viktoria gifter sig? Barnet bryr sig antagligen lika lite om de tre (VM, nyheter, bröllop). Nåja, kanske de vill se på ett kungligt bröllop.

Att bojkotta fotbolls-VM för att kriminella smuglar in kvinnor i landet är idiotiskt. Att springa omkring i skjortor med texten "STOP" på skulle vara mycket effektivare. Ingen bryr sig om man sitter i en skrubb och muttrar. Lika väl kunde de springa omkring med texten "HJÄLP" för dem världen har glömt bort i Darfur...

Onödigt att skälla på sporten bara för att man inte gillar (bänk)sport själv.

 
9:04 em, Blogger Thinkerbell skrev...

Jonte: Enligt vad jag erfar så är det männen som shoppar loss mest. Hemmabio, plattv, digitalboxar kostar mycket och är helt onödigt, men ses inte alls som lika flärd- och lättjefull shopping som när kvinnor "ränner på stan" efter kläder och skor till sig och barnen.

Sen är det väl självklart så att det är männens efterfrågan på kvinnokroppar som sätter igång den olagliga handeln. Alltså är det män som kan göra något åt problemet.

Många av dessa kvinnoföraktande män finns i den inte så fina fotbollskulturen. I Tyskland hävdar man att sex och fotbolls går så bra ihop att man måste ha sexbås för att tillfredsställa alla mäns lustar. Svensken Peter Antoine tycker att det är bra med prostituerade för då minskar risken för vanliga (fina svenska tjejer) att bli våldtagna.

En bojkott är en effektiv ögonöppnare, men självklart inte ekonomiskt gångbar (och pengar går alltid före ädlare mål) så visst är tanken om STOP-tröjorna bra. Men inte ens det kan fotbollsvärlden tänka sig. Att dra paralleller till katastrofen i Darfur känns omoget, vet inte riktigt ditt syfte med det.

 
1:13 fm, Anonymous Anonym skrev...

(parentes)
Kvinnor "ränner" väl ofta på stan efter kläder åt mannen också. :-) Angående shoppandet, så var det inte så allvarligt menat. Det råkade bara vara den första stereotypin jag kom på.
(parentes slut)

Så du argumenterar för att fotbollen uppmuntrar till sexbåsbesök? Uppmuntrar det svenska landslaget till hor?

Jag tror igen att i ett tillräkligt stort plock av män så finns det någon som tycker det är ok att köpa sex. Vad männen har gjort tidigare på dagen har inte så mycket med saken att göra.

Det går säkert att missförstå vad jag menade med Darfur. Min poäng var att spelskjortan inte är ett dåligt ställe att göra sin röst hörd. Mycket mera TV-tid får man så jmf. med att stanna hemma.

Människohandel i all form är fel. Hur någon kan köpa sex i sådana fall kan jag inte förstå. Jag har fått förklaringen att det handlar om makt inte sex. Det gör det på intet sätt lättare att förstå eller acceptera.

Vad Peter Antoine har med mitt första inlägg att göra förstår jag inte riktigt.

Om man antar att svenska landslagets bojkott av spel i länder var det sker människohandel är vettig så borde landslaget totalvägra spela. Så vitt jag känner till så finns det inte ett enda land i världen var det inte skulle vara någon form av problem. (Vatikanen kanske undantaget? Men mot den katolska kyrkans kvinnosyn kan man också protestera.)

Var borde protesten sedan ta slut? FIFA konstaterar att nu slutar vi spela fotboll tills det är slut på människohandeln? Skall kanske alla klubbar i Sverige stängas? Det kan ju vara att nån på kvällen efter en match får för sig att köpa sex.

Eller kanske det borde spelas fotboll dygnet runt. Då skulle det inte finnas tid över till att köpa sex. :-)

 
9:58 fm, Blogger Thinkerbell skrev...

Jonte: oj så många saker att bemöta. :) Jag ber om ursäkt nu innan ifall jag missar nåt.

Jag menar inte att fotbollen uppmuntrar till sexköp, men kulturen kring fotbollen är full av en manskultur som både är våldsam och kvinnoföraktande i många fall (som Peter A kan få exemplifiera). Det är man medveten om och när man inte aktivt tar avstånd från sexbås och annat så sanktionerar man sexköpen och att kulturen finns och fortlever.

Jag vet att en bojkott inte är ett möjligt vapen även om det skulle vara en tydligt markering mot Tyskland, den svenska fotbollskulturen och FIFA (eller vad heter de som arrangerar VM?). Så vi kan vara överens om att STOP-tröjorna skulle vara effektiva då? Men inte ens det kan ju fotbollshjältarna ställa upp på! Lagrell sa ju vid något tillfälle att han inte vill påtvinga spelarna åsikter. Det är fegt. Jag vill säga som Bush - "Är du inte med oss så är du emot oss"

Det är viss skillnad mot att protestera mot ett i-lands uppmuntran och sanktionerande av prostitution och att protestera mot vidriga levnadsförhållanden i ett land under uppbyggnad som kämpar med fattigdom, inbördeskrig och politisk instabilitet. Tyskland har både stabilitet och medel att gå ett steg längre och vara ett föredome för andra länder när det gäller kvinnors och barns rätt till okränkbarhet.

 
1:55 fm, Anonymous Anonym skrev...

(Darfur parentes)
Med Darfur tänkte jag på att världen glömt bort dem. Den hjälp de blivit tillovade har uteblivit. Darfur intresserar inte mera, för där finns inga europeer och amerikaner i nöd.
(parentes slut)
Kanske vi kan glömma Darfur nu? :-/

Gällande fotbollen så protesterar jag mot ditt sätt att generalisera och att dra paralleller.

Du skrev "kulturen kring fotbollen är full av en manskultur som både är våldsam och kvinnoföraktande". Hur full tycker du den är? Varannan man? Var tionde? Var tusende?

Jag ser det som att det finns grupper i samhället i vilka t.ex. våld och sexköp är accepterat. Det råkar sig så att dessa också bör gilla sport, så som fotboll. Dethär betyder inte automatiskt att den som gillar fotboll accepterar våld och sexköp.

Jag anser att förslaget att Sverige skall bojkotta VM var ett billigt PR-trick. Det har fått uppmärksamhet och lett till diskussion. Men tyvärr om fel sak.

Skulle maqn vilja göra nåt åt saken så skulle kanske lite reklamplats på tröjan ha varit bättre. Inte skulle det förända nåt, men kanske många bäckar små... Eller köra reklam i TV och kanske på arenorna t.ex. med sloganen "Hennes bror vet inte var hon är".

Vill man att svenska landslaget skall göra nåt åt saken så är det onödigt att provocerande kräva svar framför TV-kameror. Bättre att först ta kontakt med landslagsledningen och diskutrera saken. Eller så kanske nån känner nån som känner hustrun till en landslagsspelare. Det är väl den vägen man måste ta om förbundsordförande stoppar huvudet i busken. (Iofs. så har han sagt något se t.ex. http://tv4.se/vm2006/465418.html?nb=1).

Att göra den man försöker påverka sur, arg eller inkörd i ett hörn för sällan något önskvärt med sig.

Så skall man inte glömma att fotboll för mycket gott med sig också. Mera gott än ont skulle jag våga påstå.

Och vad skall man göra när man får sexarbetarnas fackförbund emot sig? Då måste det väl ändå handla om fri vilja och inte människohandel?

Finns det annars positiv manskultur?

 
9:05 fm, Blogger Thinkerbell skrev...

Jag kan inte bemöta allt du skriver Jonte (av tidsbrist)

Men jag kan faktiskt inte se vad fotbollen (som kultur, inte som sport) för för gott med sig. Huliganism, våld, kvinnoförakt bland annat. Jag är säker på att du inte instämmer :)

Nej, jag tycker inte att prostitution ska räknas som fri handel. Jag vet att tyskarna tycker det, men de verkar inte ha insett att i de bakre leden så sker inte allt så himla frivilligt. Det är en farligt tunn linje mellan trafficking och prostitution - och den bottnar i samma sjuka sak - mäns självklara tillträde till kvinnokroppar. Jag tror helt enkelt inte på att prostitution är ett yrke man väljer under lyckliga omständigheter. Har skrivit nån blogg om det också, om du vill klicka runt så hittar du det.

 
11:58 em, Anonymous Anonym skrev...

Tonårsgrabben som tränar fotboll om kvällarna kanske har ett fotbollsprofs som idol?

Vissa föredrar en god bok, en teaterpjäs eller en film. Andra att se en fotbollsmatch. Allt är underhållning.

Jag tycker inte man helt kan skilja på fotboll som "positiv" sport och "negativ" kultur. Det är lite som att säga att det är ok att vara skådespelare men att gå på teater är förkastligt.

Fotboll föder nog i viss mån huliganism. Fast fotbollen är nog främst en ursäkt, inte orsaken.

Och jag tror minst 99,5% av alla fotbollsintresserade är riktigt civiliserade.

 

Skicka en kommentar

<< Till början