Det började den andra oktober

om det svåra - stort som smått

31 maj 2006

Cykelhjälm på eller av - det är inte frågan

Sedan förra året är det lag på att barn under 15 ska ha hjälm. Nu har sossarna föreslagit att även personer över 15 år enligt lag ska tvingas ha cykelhjälm när de cyklar. Cykelolyckor som leder till allvarliga skallskador kan minskas radikalt om alla bär hjälm. Såklart ska man ha hjälm på sig när man cyklar, precis lika självklart som man ska ha hjälm när man rider och flytväst när man är ute och seglar. Det är väl inget konstigt? Att skylla på att det är fult eller sabbar frillan är ju lika förbålt dumt som att tro att man kan se på en 4 dagar gammal bebis ifall den har pappas näsa. Usch, vilket fuuul bebis Jolie och Pitt har fått i så fall.

Men jag tycker likafullt inte att det ska vara lag på cykelhjälm för personer över 15 år. Det ska inte behöva finnas såna dumma lagar. Ska man lagstifta mot inmundigande av flugsvamp också? Man kanske inte ens borde få plocka dom!? Det ska inte slösas en enda nanosekund på att utreda och förbereda lagförslag av det här slaget. Det är sånt slöseri med resurser att man baxnar. Sluta utred och förbered så mycket och GÖR NÅT. Just do it!

Och hur ska lagen efterlevas? Ska vi har undercoversnutar i buskarna som plockar in vuxna personer utan cykelhjälm på väg till jobbet? Fatta vilket resursslöseri när det finns kilometerhöga travar av outredda grova brott, nedlagda förundersökningar på grund av brist på bevis (för polisen hann inte komma och hämta bevisen i tid) och rättsosäkerhet som i fallet Joy Rahman.

6 Kommentarer:

1:53 em, Blogger Erik Thalin skrev...

Håller med så himla mycket! Någonstans går en gräns för vad man kan förändra med lagstiftning. (flugsvamp... hehe)

 
9:11 fm, Blogger Mustardseed skrev...

Visst går det en gräns nånstans, men samma argument kan ju föras och har förts kring hjälm när man kör moped eller bilbälte när man åker bil. Jag skulle tippa att problemet med allvarliga skador vid cykelolyckor är betydligt större än folk som blir förgiftade av flugsvamp, om man ska dra den parallellen. Det är väl på sikt en kostnadsbesparing för samhället om färre folk hamnar i sjukvården, ibland för resten av livet, pga hjärnskador från cykelolyckor.

 
9:13 fm, Blogger Mustardseed skrev...

PS; jag tror att rätt många människor efterlever lagar även om de inte riskerar att åka fast (typ bilbälteslagen), så det kanske inte behövs så himla många poliser som kryper i buskarna.

 
9:20 fm, Anonymous Anonym skrev...

Jag tycker att vuxna människor själv kan ta ansvar för sitt liv och avgöra om de vill ha eller inte ha cykelhjälm. Använd resurserna till att lagstifta om strängare straff för våldtäktsmän etc. istället!

 
9:40 fm, Blogger Thinkerbell skrev...

Moderna: Sverige har drabbats av någon slags förmyndarmentalitet och det tror jag är farligt för när det går så långt att "staten" tar över ansvaret för helt banala och självklara saker (som både cykelhjälmsanvändande och att inte äta flugsvamp är) så slutar folk ta eget ansvar. Folk blir hjälplösa, och tror att staten ska komma och hjälpa när de kan ta mycket av ansvaret själv. Det leder också att vi ropar efter myndigheternas ansvar och bot om bättring i fall som Bobbys och nu senast i Västerhaninge när det närmaste ansvaret såklart (såklart!) ligger på individnivå.

Jag tycker lagstiftning ska användas som ett sista alternativ eller som verktyg att markera en ståndpunkt extra tydligt.

Men huvudpoäng är det är ett vansinnigt slöseri med statliga resurser att hålla på och utreda och förbereda såna här förslag.

P.S Ingen skulle bli gladare än jag om 100% av alla cyklister hade hjälm. Men som sagt, det handlar inte om det. Det handlar om hur vi kommer dit.

 
12:42 em, Blogger Var dags glimtarn skrev...

Vi får införa giro sverige, här cyklar en miljard (ok jag färglägger "en aning" men så känns det) i sina tajta dräkter, sin vattenflaska och sin hjälm! Eftersom det är en "viktig" sport och inte enkom ett transport medel är hjälmen en accessoar som verkar självklar här i norra Italien... Men det finns ingen lag på hjälmar. Kanske ska jag designa en extra smart/snygg hjälm, blir det en fluga kanske det blir självklart : )Som mobilen, det är ju egentligen urkorkat att jämt vara nåbar (jag får skäll när jag väljer att inte svara!), men vansinnigt bra att jämt vara "säkrad". Nej till lagstiftning, ja till propaganda om skallskador, skattekostnader etc.

 

Skicka en kommentar

<< Till början