Det började den andra oktober

om det svåra - stort som smått

03 januari 2006

IT-bimbon måste utrotas

Det finns få förminskande kvinnliga könsroller som är så accepterad som IT-bimbon. Jag känner flera tjejer (feministiskt upplysta) som bara vägrar lära sig saker och menar att de är såå tappade bakom vagnen när det gäller datorer, internet och teknik i stort. Det retar mig särskilt när de koketterar över det och är på gränsen till att stoltsera med sin okunskap. Men det är just en sån sak (att man skojar bort sin okunskap genom att visa sig okunnig) som utmärker en bimbo.

Som ni vet håller datorerna på att ta över våra liv, de är snart mer nödvändiga att bemästra än papper och penna. Att inte kunna installera ett ljudkort, fylla på papper i skrivaren, tömma cachen, ladda ner programvaror utan tvingas vänta på makens (eller annan manlig bekants) välvilja att att komma och fixa "det där" är inget att vara stolt över. Det är ungefär som att med fasa i rösten ropa *ihh* och sen invänta hjälp när udden på pennan går av - för man vet inte hur pennvässaren funkar.

Och det finns ingen anledning att tro att man måste gömma sig bakom en bimbofasad. Datorer är inte farliga, om man inte fastnar med knytblusen i cd-läsaren och blir strypt förstås. De kommer inte brinna upp ens om man trycker på väldigt många fel knappar i rätt ordning. Jag undrar om ens bensin gör jobbet. Så sluta göm er bakom att det skulle vara svårt att fixa med datorn - om den är någorlunda modern. De allra flesta hårdvarugrejer, dvs webkameror, usb-hubbar, ljudkort etc är plug'n'play.

Det är alltså bara att stoppa in sladden på rätt ställe (det klarar man från ca 2års ålder, det är därför man ger ungarna klosslådor) och sen låta datorn och nya hårdvaran lära känna varandra. Mjukvaror och nättjänster är oftast smarta och installerar sig nästan själva (eller ja, en del installerar sig själva helautomatiskt).

Och eftersom det bästa sättet att lära sig handskas med datorer är att använda dem praktiskt så är det bara att testa, testa, testa. Visst kan man läsa "X for dummies" innan, men med läsförmåga och tålamod klarar man det mesta.

Sen är det faktiskt helt ok att fråga, man är inte dum för att man frågar. Man är ingen IT-bimbo för att man frågar, men man är dum om man ger sig själv etiketten IT-bimbo. Så sluta genast med det!

7 Kommentarer:

11:59 em, Blogger Var dags glimtarn skrev...

Bimbo betyder pojke, jag har aldrig fattat hur det kommer sig att det i Sverige betyder "blåstbrud"...? Upplys mig gärna.

Bra text, sant sant. Man tvingas ju lära sig. Fatta på DOS tiden när vi började, iaf jag, då var det faktist svårare....

 
12:07 fm, Blogger Thinkerbell skrev...

Jag hade faktiskt ett P.S om just det ologiska i att "liten pojke" på italienska används som ett nedsättande ord på kvinnor. Har ingen förklaring dock, men när jag googlade hittade jag en studentförening med det namnet också, så vem vet bimbon kanske får upprättelse snart. :)

 
12:13 fm, Blogger Var dags glimtarn skrev...

Missade det, läser fort med trötta ögon, men är inte förvånad att du skrivit ett dito :) Ja kanske har du rätt hehe.

 
12:16 fm, Blogger Thinkerbell skrev...

alltså, jag hade ett sådant PS - men valde att inte ha med det (för det kändes inte relevant, men se nu var det relevant iaf :)

 
7:47 fm, Blogger Mustardseed skrev...

Men du har så rätt thinkerbell! Det handlar egentligen inte bara om IT-bimbon (vi får väl fö leta ursprunget för bimbo i amerikansk kultur antar jag?) utan teknik-bimbon. Nä jaaag kan inte ta bilen till verkstan, jaaag kan inte byta däck det är aaaaalldeles för svårt. *spyr*

 
7:51 fm, Blogger Mustardseed skrev...

Häpp, Merriam-Webster hänvisar också till italienskan som ursprung för uttrycket, men i engelskan använd(e)s det även nedsättande om män. Kanske att man är lika dum/okunnig som ett barn?

 
10:39 fm, Blogger Var dags glimtarn skrev...

Italienarna vågar inte klanka på "sin kvinna", kanske därför :)

 

Skicka en kommentar

<< Till början