Det började den andra oktober

om det svåra - stort som smått

02 januari 2006

2005 års skivor

År 2005 var året då iTunes och podden fick mitt slumrande musikintresse att blossa upp. Numera köper jag bara musik som går att ladda ner och här är vad jag anser vara (+motivering):


Bubblare: Le Sport (hade de bara släppt en "riktig" platta hade den platsat här. För er som missat - lyssna på pop när den är som bäst; http://www.lesportmusic.tk/)

10. Robyn - Robyn
Robyn har en finurlig förmåga att få en att bli glad och hoppig, fast på ett snyggt sätt. Man märker att det har varit kul att göra den här skivan, den ligger nästan och spritter av sig själv.
9. Röyksopp - The understanding
Vad är det med norrmän alltså? De gör vansinnigt vacker musik. The understanding är en värdig, atmosfärisk uppföljare till den massiva succén med debuten Melody A.M.
8. Madonna - Confessions on a dancefloor
Vad kan man säga om denna hitmaskin? Hon gör det igen. Och igen. Det här är verkligen en skiva som det är svårt att stå stilla till. Och det är snyggt, nästan kliniskt ihopsatt.
7. Elin Sigvardsson - Smithereens
Vackert och angeläget. Snyggt och personligt. Jag önskar att jag sett Elin på nån av de spelningar hon gjort.
6. Laleh - Laleh
Sockersött och galet på samma gång.
5. Depeche Mode - Playing the angel
Kanske kan ett skivsläpp från DM inte hamna utanför en sån här lista (när den görs av mig). DM är aldrig dåliga, men för första gången sen tidigt nittiotal känns det som att DM hittat riktigt, riktigt rätt. Och David Gahan gör sig inte bara som frontman, utan även som låtskrivare. Plattan är helt i klass med Violator men inte lika glimrande som Music for the Masses.
4. Håkan Hellström - Ett kolikbarns bekännelser
På den här skivan finns inte en enda kass låt. Allra allra allra bäst är dock Hurricane Gilbert. Man gråter. Fast tyst. "Ibland är en lögn det finaste man har"
3. Josh Rouse - Nashville
Här har vi en man med alla känslorna utanpå. Det är fint, så fint att man bara smälter. Vackrare manlig röst kan man inte lyssna till, om man inte har Rouses album 1972 i spinn.
2. James Blunt - Back to Bedlam
Alltså, Back to Bedlam släpptes i oktober 2004. Men eftersom år 2005 var det år då vi tog James "you're beautiful" Blunt till våra hjärtan kan man tacka gudarna för att plattan släpptes en gång till så den kan platsa på den här listan. James Blunt är Josh Rouse meets David Gahan.

1. Anna Ternheim - Shoreline EP
Det finns inget vackrare än Annas sång och sorgliga piano. Annas svarta flygel och vita pyjamas i Kents jättetält var magiskt. Tack också för att jag fått återupptäcka Broder Daniel.

Och här är listan över största besvikelserna (utan motivering)
3. Moby - Hotel
2. Coldplay - X&Y
1. Mauro Scocco - Herr Jimsons Äventyr