Det började den andra oktober

om det svåra - stort som smått

07 april 2006

Brokeback Mountain

Sent omsider har även jag sett filmen om bögarna på berget - Brokeback Mountain. Vilken fantastisk film, vilka fantastiska skådespelare och vilket fantastiskt foto. Man bli onekligen sugen på att åka till Wyoming. Brokeback Mountain är (tillsammans med t.ex Donnie Darko och Red Dragon) en film man önskar ha osedd för att ha allt det ljuvliga framför en.

Förutom all skam, smutskastning och allt smygeri verkar kärlek mellan två homosexuella personer te sig på samma sätt som kärlek mellan två heterosexuella diton. Det är förstulna blickar, behov av fysisk kontakt (även utan sexuella motiv), beundran och doser av svartsjuka. Jag gillar att filmen skildrar homokärleken som helt okonstlad och naturlig. Den omöjliga kärleken mellan de två cowboykillarna skildras inte på något annorlunda sätt än vad Shakespeare skildrade den omöjliga kärleken mellan Romeo och Julia.

Filmen börjar 1963 när mycket homofoba strömningar fanns och tilläts - inte bara i Wyoming utan säkert också i upplysta Sverige. Och ibland undrar jag om vi verkligen är så tillåtande och ödmjuka inför det som är mänskligt när det förekommer hatbrott mot homosexuella, lesbiska tjejer blir utkastade från krogen för de (enligt dem, själva) kysstes, pastorer får gorma kränkande tillmälen osv.

Därför är det extra roligt att läsa om att det även i den högst naturliga naturen finns "onaturligheter" och "misstag". Här är två andkillar som bara har ögon för varandra. Och för några veckor sedan kunde vi läsa om pingvinparet som fick adoptera en unge stället för att ruva på en sten.

att människor sover i pyjamas är mer mot naturen än homosexualitet
etologiprofessor Magnus Enquist citerad