Det började den andra oktober

om det svåra - stort som smått

05 april 2006

Jag tycker JämO gör helt rätt

JämO Claes Borgström är en enastående JämO. Han tycker att Sverige som föregångarland vad gäller mänskliga rättigheter och jämställdhet ska bojkotta VM i fotboll där man redan nu vet att det kommer horas, lidas och slavas en hel del. Man pratar om att mellan 10.000 och 40.000 kvinnor kommer till Tyskland - bara för att hora. Hur många av dem som kommer dit av fri vilja kan man ju bara spekulera i. Ett är säkert, fler kvinnokroppar kommer säljas, förnedras och våldtas. För mäns höga nöje.

Jag har en stilla undran. Varför tolerar man att det finns män som har så dålig kvinnosyn att de köper kvinnokroppar? Varför handlar debatten om hårklyveriet mellan legalt "sexarbete" och trafficking? Oavsett om det är legalt eller illegalt så är det djupt omoraliskt och djupt omänskligt. Äckligt rent utsagt.

Och varför Lars-Åke Lagrell är detta enbart en politisk fråga? Män finns inte bara i politiska sammanhang, de finns i högsta grad i fotbollsvärlden. Män finns i alla sammanhang och påfallande ofta är det i sammanhang där män dominerar som det görs flest besök till horor och strippklubbar. Där män dominerar finns det ofta mest hyckleri och sämst kvinnosyn (ja, ni minns väl de tre gangbangande småbarnspapporna?).

Det vore riktigt riktigt coolt om någon ur hycklarnas led tog tag i hyckleriet med hororna och kvinnosynen.

Sluta hyckla, fotbollstorskar skriver Samtidigt hos Erik. Jag kan inte annat än nicka instämmande och fundera över varför jag ens skrev det här inlägget. Han har ju redan skrivit allt väsentligt.

12 Kommentarer:

3:59 em, Blogger Mustardseed skrev...

INstämmer till fullo. Börjar kännas tjatigt att instämma, men jag gör det!

 
9:08 em, Blogger Cliff Hanger skrev...

I så fall kan vi börja bojkotta Holland också, för där pågår prostitution hela tiden. Varför ska just fotbolls-VM bojkottas? Varför just under fotbolls-VM? Då kan vi lika gärna bojkotta alla evenemang som pågår i Tyskland innan VM. T ex om någon stor modemässa äger rum i Tyskland kan man bojkotta den. eller varför inte bojkotta ett eventuellt VM i knyppling, om det skulle gå av stapeln i Tyskland i år. Var går gränsen? Ska vi bojkotta Peking-OS för att de kränker mäsnkliga rättigheter? Ska vi stoppa all handel med USA för att de avrättar minderåriga? Ska vi sluta åka till Thailand på badsemester för att det förekommer barnprostitution där?

Jag hävdar att varken jag som fotbollsintresserad eller t ex Zlatan som fotbollsspelare har nånting med sexhandeln att göra. Självklart fördömer jag sexhandeln, det är helt fel på alla sätt och vis. Men det är ingenting som FIFA, Svenska fotbollförbundet eller jag har med att göra.

Om vi bara skulle idrotta eller utöva kulturutbyte med "fläckfria" länder skulle det inte bli mycket utbyte.

Visst ska Sverige protestera mot oegentligheter, men vi måste se klart vem som ska göra vad. Det är inte fotbollslandslagets uppgift att ensamt stå för utövandet av svensk utrikespolitik. En bojkott av fotbolls-VM ska endast ske som en bieffekt av en konsekvent politik där en bojkott sker på alla plan, både ekonomiskt och diplomatiskt och i övriga utbyten.

 
9:49 em, Blogger Thinkerbell skrev...

Gränsen går vid de evenemang/sammanhang där man inte aktivt tar avstånd från oegentligheterna. Där den slappa och ibland positiva inställningen till t.ex prostitution och porr sanktionerar att människor lider och förnedras. Det är hyckleri.

I Tyskland gör man ju ingenting för att försöka göra något åt situationen som man vet kommer uppstå i samband med VM. Tvärtom; http://expressen.se/index.jsp?a=469096 De bygger bordeller just i närheten av arenorna "för att sex och fotboll matchar varandra så extremt bra". Och gubbarna skulle bli så sura om de inte fick sätta på horor att de inte skulle köpa lika mycket brutwurstar och öl i plastglas.

Det är att Tyskland och de som arrangerar VM inte tar aktivt avstånd från prostitutionen som berättigar en bojkott (men jag är inte så naiv att jag tror att det blir nån *haha*).

Jag tror inte Sverige skulle ha svårt att bojkotta ett evenemang i Holland om man helt nära arenorna hade nybyggda ställen där man sålde crack eller erbjöd rundresor till de lokala knarklangarna. Tror du det?

Jag vet många företag som inte åker till Amsterdam på konferens och många privatpersoner som inte reser till Thailland just för allt omoraliskt och människovidrigt som sker där.

Självklart har vi alla någonting med sexhandeln och den skeva kvinnosynen att göra. Vi har det samhälle vi förtjänar. Ingen av oss kan utan att hyckla säga att "det har inte jag med att göra". Tvärtom upprätthåller och sanktionerar en sån inställning förtrycket.

Vet en rörelse eller kultur med sig att man har problem med vissa frågor så försöker man väl ta alla chanser att göra något åt det? Lagrell har ett gyllene tillfälle - och han behövde inte ens knäcka idén själv...

Croneman sammanfattar det hela väldigt bra; http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2219&a=534646&previousRenderType=3

 
11:28 fm, Anonymous Anonym skrev...

Skillnaden mellan prostitution och trafficking är fan inte hårklyverier! Och ja, du får tycka att det är djupt omoraliskt och äckligt om du vill - jag är inget fan heller - men likväl måste man se skillnaderna.

 
11:32 fm, Blogger Thinkerbell skrev...

Josh - jag trodde myten om "den lyckliga horan" var utdöd nu år 2006.

 
12:09 em, Anonymous Anonym skrev...

http://napalmdreams.blogg.se/

Men hon ljuger väl antagligen om sitt liv?

Trångsyntheten är då definitivt inte död än, det är ett som är säkert.

 
12:25 em, Blogger Thinkerbell skrev...

Jag var också ganska naiv när jag var 25. Jag hoppas att hon inte ljuger - för sin egen skull. Vilken livslögn annars.

Människan som art är ganska snillrik på det sättet att hon kan förmå sig att vara lycklig även i fördjävliga situationer. Men jag är tveksam till att det finns lyckliga omständigheter kring valet att sälja sin kropp.

 
12:39 em, Anonymous Anonym skrev...

Aja, jag ser att det inte är någon idé att fortsätta diskussionen. Nu är vi nämligen inne på den geniala feministiska tesen "du är förtryckt fast du inte vet om det". Om DET inte är en härskarteknik, då vet inte jag vad.

Härmed lägger jag ner tråden. Tack för den här gången.

 
2:15 fm, Blogger Cliff Hanger skrev...

Jag är ingen hycklare! Jag tänker inte ta på mig skulden för all skit i världen. Den finns nog där oavsett vad jag tycker om den.

Jag vet inte, men jag tror inte att de flesta fotbollssupportrar står bakom den organiserade sexhandeln. Endast en bråkdel av alla som är intresserade av fotbolls-VM kommer att köpa sex (då räknar jag även med oss som sitter vid TV-apparaterna). Varför ska vi då behöva offra fotbolls-VM för att några vill göra det medan detta pågår? Med samma logik: Ska du bojkotta Umeå för att Hagamannen har våldtagit tjejer där? Ska du bojkotta alla krogar på Kungsgatan i Stockholm för att en kille nästan oprovocerat blev ihjälsparkad på den gatan?

Visst, det är inte så bra att ett tyskt företag bygger bordeller nära arenor. Men då tycker jag att du kan rikta din ilska mot detta företag och den tyska regeringen, det är de som sanktionerar sexhandeln - inte FIFA, vi fotbollsälskare eller fotbollsspelarna.

För övrigt har Tyskland laglig prostitution redan idag. Varför ska just fotbolls-VM bojkottas? Varför har du inte protesterat tidigare mot Tysklands prostitutionslagstiftning?

 
2:23 fm, Blogger Thinkerbell skrev...

Men Umeå har väl knappast uppmuntrat hagamannen att våldta kvinnor? Krogar på Kungsgatan har väl inte aktivt supportat våldsmän. Eller?

Jag förstår inte kopplingen.

Min enda anledning till att tycka att en bojkott är berättigad är just att man från tyskt håll (eller kanske hela fotbollskulturen?) inte tar aktivt avstånd från den skeva kvinnosynen som prostitutionen (och i förlängningen slavhandeln) faktiskt är ett kvitto på.

 
2:27 fm, Blogger Thinkerbell skrev...

P.S El Mango. Det är skillnad på att ta på sig skuld och att ta på sig ansvar.

Du är inte skyldig till en vidrig kvinnosyn (vad jag vet :), men vi alla människor har ett ansvar att se till att den dåliga kvinnosynen (och allt jävelskap i världen) blir bättre. Första steget är att inse att man är del i en kultur och inte förneka att man både kan sanktionera och bekämpa saker man tycker är dåliga.

 
11:40 fm, Blogger Cliff Hanger skrev...

Umeå har uppmuntrat Hagamannen till att våldta lika lite som merparten av oss fotbollssupportrar har uppmuntrat till organiserad sexhandel.

Jag håller med dig om att FIFA och Svenska Fotbollförbundet kan ta avstånd från sexhandeln så som den ska organiseras i Tyskland. Men eftersom varken FIFA eller Svenska Fotbollförbundet ligger bakom sexhandeln, ser jag inte någon anledning till varför de ska pekas ut som bovar som inte får engagera sig i fotbollen.

För mig som supporter har inte den verksamhet som bedrivs på Berlins bakgator tillräckligt mycket samband med hur Sverige bäst ska försöka göra mål på Paraguay för att jag ska bojkotta matchen.

Visst kan man ta på sig ansvar. Men det är i första hand de som sanktionerat sexhandeln som ska ta på sig ansvaret. Visst kan vi andra protestera, men jag tycker att en bojkott är ett lite väl kraftigt tilltag. Som sagt, om vi bara skulle bedriva kulturutbyte med "fläckfria" nationer skulle det inte bli mycket till utbyte.

 

Skicka en kommentar

<< Till början