Det började den andra oktober

om det svåra - stort som smått

02 mars 2006

Har ingen fattat varför man mobbar?

OK. OK, nu har jag läst ikapp lite om den här mejlinglistan Elit. Först förfasas man, Cans artikel är rätt upprörande. Starka ord och kraftfulla citat. Alexander Bard i musche och lederhosen, de fascistoida kopplingarna finns redan där. Jag orkar inte dra det så långt. Det handlar om mobbing, det är ju så enkelt. Trodde nån att kändisar, journalister, politiker, professorer var av någon annan (finare) sort än vi vanliga människor?

Det man kan tycka är lite konstigt är varför man ägnar så mycket kraft och energi till att försvara rätten att mobba och förtala?.

Mobbing uppstår bara under särskilda premisser. Mobbing uppstår inte i botten och inte i toppen. Mobbing uppstår där bland medelmåttorna i mitten, bland de som har fått smak på makt och status och som vill upp till de som är där uppe och lyser av sig själva. De som för att komma upp måste trampa ner de som befinner sig på nästan samma nivå. Det uppstår i Big Brother, mellan olika semipopulära grupperingar på högstadiet och på mejlinglistor för B-kändisar. Det är helt korrekt att Kerstin Ekman eller Robyn aldrig skulle behöva mobba för att komma upp. De är redan uppe - av egen kraft.